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LIMITED TO QUESTION 1 PRESENTED BY THE PETITION 
CERT. GRANTED 9/27/2011

QUESTION PRESENTED:

The Longshore and Harbor Workers' Compensation Act, 33 U.S.C. §§ 901-50 
("Longshore Act") provides generally for compensation for total disability in periodic 
payments at a rate of two-thirds of the "average weekly wage of the injured employee at the 
time of the injury," and for most partial disabilities the same fraction of the difference 
between that weekly wage and the worker's residual "wage-earning capacity." Id. §§ 8-10, 33 
U.S.C. §§ 908-10.  But it has always imposed upper and lower limits on the rate payable as so 
determined. Section 6(b) of the Act, 33 U.S.C. § 906(b), provides that the compensation rate 
cannot be more than twice "the applicable national average weekly wage," as determined for 
each fiscal year; nor can compensation for total disability be less than the lesser of half the 
"applicable national average weekly wage" so determined and the worker's full pre-injury 
earnings. The question which fiscal year's limits are the "applicable" ones is addressed by § 6
(c): 

Determinations under subsection (b)(3) of this section with respect to a [fiscal year] shall 
apply to employees or survivors currently receiving compensation for permanent total 
disability or death benefits during such period, as well as those newly awarded compensation 
during such period. 

33 U.S.C. § 906(c). The identity of the years whose limits are "applicable" under this provision 
has divided the two courts of appeals with the heaviest Longshore Act dockets. 

The questions presented are simple and straightforward: 

1. Whether the phrase "those newly awarded compensation during such period" in 
Longshore Act § 6(c), applicable to all classes of disability except permanent total, can be read 
to mean "those first entitled to compensation during such period," regard­less of when it is 
awarded. 

2. Whether the phrase "employees or survivors currently receiving compensation for 
permanent total disability or death benefits during such period" in § 6(c) can likewise be read 
to mean those "entitled to [such] compensation during such period," without reference to 
when it is received. 
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